Ritvan lehtileike

Julkaistu 13 07 2022 - 10:55 by Keijo

“Kun kissalla eli viikon

Lena Muhina: Piirityspäiväkirja. Bazar 2014.

“Olisi hienoa saada jostakin vielä kissa. Siitä riittäisi meille pitkäksi aikaa”, kirjoittaa 16-vuotias Lena Muhina 18.12.1941. Saartorengas puristaa leningradilaisia, niinpä Lenan kotona on teurastettu lemmikkikissa.

Lähes kolmen vuoden piirityksessä miljoona leningradilaista kuoli nälkään ja pommituksiin. Lena selvisi,

Piirityspäiväkirjan teksti on harvinaisen tiedostavaa ja rekisteröi tarkasti kirjoittajan tunteita. Sen sivuilla haaveilee aluksi nuori tyttö. Hän aikoo olla hyvä neuvostokoululainen, kasvaa ja kehittyä. Sodan sytyttyä sävy muuttuu.

Kirja näyttää, miten nälkä vaikuttaa tunteisiin ja ajatuksiin. Lena toivoo kotonaan asuvan vanhan Akan kuolevan pian, jotta ruokaa riittäisi enemmän äidille ja hänelle.

Muhinan päiväkirja keskittyy yksilön kärsimyksiin sodassa. Se ei ollut sodan jälkeisessä Neu vostoliitossa suosiossa. Onneksi Muhinan päiväkirja lahjoitettiin vuonna 1962 Neuvostoliiton valtion arkistoon, josta sen löysi historiantutkija Sergei Jarov. Ainutlaatuinen dokumentti toisesta maailmansodasta päätyi julkisuuteen.

Marja Kuparinen”

Kommentoi

Päivän Sana

kaikki, joilla oli sairaita, mikä missäkin taudissa, veivät ne Hänen tykönsä. Ja Hän pani kätensä heidän itsekunkin päälle ja paransi heidät.

Kategoriat

Ulkoiset linkit

RSS Feeds

Etsi tästä sivustosta